Vodní pumpa je důležitou součástí chladicí soustavy motorových vozidel

0

Bez chlazení motoru to nepůjde

Jedním z nejslabších článků spalovacích motorů je chlazení. Čím vyšší výkon totiž od motoru požadujete, tím více se při mechanické práci bude zahřívat. Pokud byste ponechali motor bez oleje a chladicí kapaliny, po pár ujetých kilometrech by se s velkou pravděpodobností zadřel. Kdyby k zahřívání při běhu motoru nedocházelo, byla by konstrukce pohonu motorových vozidel o mnoho jednodušší a také levnější.

motor v autě

Samotné majitele vozidel však tato konstrukční problematika nemusí moc zajímat, ti by si měli zejména ohlídat některé doporučené úkony, které souvisí s pravidelnou údržbou chladicí soustavy.

Dbejte o včasnou výměnu chladicí kapaliny

Včasná výměna chladicí kapaliny dokáže zabránit zbytečným závadám, resp. předčasným výměnám oběhových čerpadel nebo jejich částí, zejména těsnicích kroužků. Toto bývá problém nejen u samotných majitelů vozidel, ale také u některých servisních středisek či soukromých servismanů. Častou chybou, které se mechanici dopouští, je měření bodu tuhnutí chladicí kapaliny – domnívají se, že je-li v normě, není důvod chladivo vyměnit za nové. Problém je však v tom, že se v průběhu času mění chemické složení chladiva, které pak neplní svou funkci správně.

motor ve vozidle

Výměna chladicí kapaliny by se měla provádět v intervalech mezi dvěma a pěti lety, a to mimo jiné i pro to, že po této době se zvyšuje náchylnost ke korozi, a to jak u motoru, tak i celé chladicí soustavy. Koroze je proces oxidace a ta se netýká pouze ocelových součástek, ale také slitin hliníku. A oxidy hliníku, které se na povrchu některých dílů vytvoří, jsou velmi tvrdé, a pokud se uvolní do oběhu v chladicí soustavě, mohou způsobit i značná poškození, například u těsnicích kroužků vodní pumpy.

Každopádně, pokud je nutné oběhové čerpadlo vyměnit, máte možnost např. pro Volkswagen Touran zakoupit přídavné vodní čerpadlo pod katalogovým číslem 5N0965561 https://www.woocar.cz/produkty/pridavne-vodni-cerpadlo-vw-touran-i-5n0965561/.

Related Posts

© Sark.cz - Všechna práva vyhrazena.